Älä osta mitään -päivä 24.11

Älä osta mitään -päivä

Älä osta mitään -päivää vietetään joka vuosi marraskuun viimeisenä perjantaina. Teemapäivä haastaa meidät pohtimaan jokapäiväisiä kulutuspäätöksiämme ja niiden vaikutuksia ympäristöömme. Vuonna 2017 Älä osta mitään -päivää vietetään 24.11.

Jokaisella ostamallamme esineellä, elintarvikkeella ja tuotteella on tausta: joku on valmistanut tuotteen, ehkä viljellyt raaka-aineet, tuote on päätynyt kauppaan pitkän tien kautta ja todennäköisesti jatkaa elämäänsä kaatopaikalla tai kierrätyksessä vielä senkin jälkeen, kun me olemme luopuneet sen käytöstä.

Kuluttajina olemme myös jatkuvasti alttiina mainonnalle – huomasimme sitä tai emme. Mainokset luovat meille keinotekoisia tarpeita ja saavat meidät uskomaan, että jotain puuttuu. Elämä vaatii jatkuvaa materiaali-täydennystä, jotta kykenisimme olemaan onnellisia ja tyytyväisiä.

Älä osta mitään -päivä haastaa sinutkin kokeilemaan ostoslakkoa yhden päivän ajan. Nyky-yhteiskunnassa ostamatta jättämistä ei ole tehty helpoksi, mutta mielikuvitustaan käyttämällä keksii jokainen meistä varmasti sellaista vaihtoehtoista tekemistä, jonka osana ei ole ostaminen. Jokainen meistä voi henkilökohtaisesti miettiä, kannattaisiko omaa Älä osta mitään -päivää viettää vaikkapa joka viikko tai kuukausi?

http://alaosta.fi

Kommenteista löytyy vinkkejä, miten päivän teemaa voi jatkaa ekotiimimateriaalien avulla.

 

2 Comments on “Älä osta mitään -päivä 24.11

  1. Lasten kanssa

    Pitäkää päiväkodissa kierrätetyn lelun päivä. Tuokaa lelupäivänä päiväkotiin sellainen lelu, jonka tiedätte olleen jonkun muun käytössä ennen sinua. Lelu voi olla esimerkiksi sisaruksilta peritty tai kirpparilta ostettu. Käykää yhdessä läpi lelujen tarinat, jokaisella lelulla on tarina ja menneisyys. (Lasten maapalloretki: Otto Orava Viisaat Hankinnat)

  2. Statustavarat

    Mitkä tavarat ovat ryhmässäsi sellaisia, joilla on statusarvoa? Onko sinulla sellaisia, ja mitä hyötyä on ollut niiden omistamisesta? Onko mahdollinen uusi malli ollut käyttökelpoisempi kuin vanha? Olisitko todellisuudessa pärjännyt vanhalla? Jätä
    seuraavalla kerralla statustavarat hankkimatta, jos sinulla on jo vastaava toimiva tavara.
    (Nuorten ekotiimi: Minä ja lajitoverit)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *