Lasten maapalloretki

Lasten maapalloretki – päiväkotien matka ympäristöystävälliseen elämään on alle kouluikäisille tarkoitettu ympäristötoimintaohjelma. Lasten maapalloretki on ensisijaisesti suunnattu päiväkotien käyttöön, mutta sitä voivat käyttää niin esikoulut, perhepäivähoitajat kuin muutkin pienten lasten kanssa toimivat.

Monipuolisessa materiaalissa keskeisellä sijalla ovat tehtävät, joiden kautta lapset pääsevät toimimaan ympäristön hyväksi ja niihin liittyvät tarinat. Lisäksi materiaali sisältää tietoiskuja ja leikki-, laulu- ja askarteluideoita teemoihin liittyen.

Maapalloretki sisältää kuusi teemaosiota: jätteet, vesi, energia, hankinnat ja ympäristöasioiden eteenpäin vieminen sekä uutena osiona lähiympäristö. Jokaiselle teemalle on oma eläinoppaansa, joka johdattaa lapsia aiheeseen ja toimii maapallotuokioiden ”vetäjänä”.

Lisäksi Lasten maapalloretki sisältää pienen ympäristökartoituksen ja diplomin maapalloretken suorittaneille.

Ekotiimimateriaalia saa kopioida kasvatuskäyttöön, ja sitä saa ja on suositeltavaakin soveltaa oman lasten ja ryhmän toiminnan mukaan. Oleellista on, että lapset osallistuvat toimintaan ja toteuttavat tehtäviä yhdessä aikuisten kanssa.

Lasten maapalloretkeä voi toteuttaa esim. yksi ryhmä päiväkodista, tai halutessa vaikka koko päiväkoti. Lasten maapalloretkellä otetaan ensi askelia päiväkodin ekoarkeen ja sen avulla voi käsitellä kestäviä elämäntapoja pientenkin lasten kanssa. Yhtä teemaa voi käsitellä kuukauden tai vaikkapa koko kauden, mikä tuntuu omaan rytmiin parhaimmalta.

Lasten maapalloretki on osa ekotiimiperhettä ja sen toteuttaminen on maksutonta. Materiaali on ilmaiseksi ladattavissa. Lasten maapalloretkeen toivotaan ilmoittauduttavan (pakollista se ei ole) osoitteeseen ekotiimi(at)gmail.com. Tämä siksi, että tietäisimme materiaalia käsiteltävän ja saisimme ajanmukaista tietoa osallistujista. Osallistuminen on maksutonta.

Teemoina ovat

* Roskia ja aarteita – matkaoppaana Masi Mato

* Jätevesi on vesijätettä – matkaoppaana Sakke Sammakko

* Energian säästäminen antaa energiaa – matkaoppaana Pipsa Pöllö

* Täältä tullaan maapallo – matkaoppaana Jatta Jänis

* Hankitaan viisaasti – matkaoppaana Otto Orava

* Iloa läheltä – matkaoppaana Leia Leppäkerttu (Huom! Ladattavissa erikseen.)

Lasten maapalloretki on muokattu alle kouluikäisille sopivaksi osana Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen ja Suomen Ympäristökasvatuksen Seuran Ekoarki-hanketta. Uusi lähiympäristö teemaosio on tuotettu Lahden kaupungin ympäristöpalveluiden tuella KYMPPI – Työkaluja ympäristöystävälliseen palveluketjuun hankkeessa, yhteistyössä Kanervan päiväkodin kanssa.

Lataa materiaali